Norra Tyskland tillhör de tio resmål ”som inte får saknas på din bucket list för 2017” enligt reseexperterna på Lonely Planet. Det oberoende och välrenommerade förlaget skickar varje år ut en förfrågan till författare, redaktörer och online-communitys om vilka resmål som är mest intressanta just nu.

Av hundratals förslag vaskar reseexperterna fram en tio-i-topp-lista. Förlagets syfte är att utforska mindre kända destinationer och tipsa sina läsare om dem innan de upptäcks av den breda massan. Motiveringen lyder: Invigningen av Hamburgs konserthall är den största händelsen 2017. Men bortom dess arkitektoniska och akustiska glans ligger vindpinade landskap som bara väntar på att utforskas av dem som vill hänge sig åt naturens krafter.

– Lonely Planet är kända för att upptäcka resmålen bortom turiststråken. Att norra Tyskland placerar sig på tio-i-topp-listan bland intressanta resmål i Europa bekräftar vårt arbete med att synliggöra norra Tyskland via gemensamma seminarier med marknadsföringsalliansen Das Deutsche Küstenland (DKL), Petra Hedorfer, styrelseordförande för Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT).

Norra Tyskland är höga skyar, orörda kustlandskap omslutna av skimrande stränder och hav som interpunkteras av små öar. Och mitt i landskapet befinner sig karismatiska städer som Lübeck och Bremen som stolt visar upp sitt medeltida arv. En tågresa bort ligger orter som Lutherstaden Wittenberg och Eisenach, vilka spelade en viktig roll i reformationens begynnelse som tog plats för 500 år sedan i år.