I Tyskland finns 2 500 julmarknader och bara i Berlin fler än 60 stycken. De flesta börjar i slutet av november och har öppet ända till julaftons kväll, en del till nyår. Ett underbart vimmel av glögg, god mat, julglitter och åkattraktioner väntar.

Bra hotell- och restaurangpriser, mysig julstämning, samt ett billigt och enormt shopping-utbud gör Tysklands städer värda ett besök under julmarknadssäsongen. Här finns allt från fynd till haute couture, från antikviteter till det allra senaste, från internationellt till typiskt tyskt. Alltid nära, lätt att ta sig till och så prisvärt att man inte kan låta bli.

Den historiska julmarknaden vid Rathausmarkt anses vara den vackraste och Santa Pauli vid Reeperbahn den galnaste. Passa även på att besöka chokladmuseet Chocoversum och restaurangerna i innerstaden. I Hamburg är det alltid nära till bra shopping.

Niedersachen ligger bortom storstadsvimlet, strax sydväst om Hamburg. Regionen är välkänd för sina historiska borgar och slott samt mysiga städer såsom Celle, Goslar, och Lüneburg. Deras underbara julmarknader får man inte missa om man gillar en romantisk atmosfär. Ett hemligt tips är julmarknaden i Hannovers gamla stad.

München är inte bara hemvisten för Tysklands främsta fotbollsklubb, Bayern München. Staden kan även stoltsera med fler än 25 julmarknader där den mest älskade är Christkindlmarkt vid Marienplatz. När du ändå är i München får du inte missa det enorma kulturutbudet, till exempel museernas ”långa natt” den 18 oktober.

Julmarknaderna i Düsseldorfs historiska innerstad äger rum mellan den 20 november – 23 december. ”Engelchenmarkt” och hantverksmarknaden framför rådhuset utgör en pittoresk kontrast till den eleganta Königsallee med dess exklusiva modeaffärer.