Om hösten står enastående kulturupplevelser i centrum i nordtyska Mecklenburg-Vorpommerns städer – konserter inför präktiga kulisser, konstnärlig vällust i uttrycksfulla museer och storslagna evenemang präglar denna årstid. Och överallt bjuder pittoreska gamla städer, idylliskt belägna hamnar och romantiska trädgårdar in till flanerande och njutning.

När höstsolen skiner med sitt guldgula ljus på Schwerins slott bjuder den storhertigliga slottstaden på ett uppfriskande kulturprogram lika vitt och brett som hösten själv: lyrik-kvällar, höstliga föreställningar, mästerlig konst och en pittoresk slottsträdgård vill bjuda in dig till en kortsemester. Den höstliga höjdpunkten är ”KULTURNACHT” den 29 oktober – med varierande evenemang i museer, ateljéer och på ytterst ovanliga uppfödningsplatser – följt av ”Schweriner Martensmarkt” från den 4 till den 6 november, med sitt medeltida skådespel som handlar om en sedan länge omskött tradition.

Den nordtyska radio-symfoniorkestern, die NDR-Sinfonieorchester, är en av Tysklands tidigaste musikensembler och även blivande residensorkester i konserthuset Elbphilharmonie, Hamburg. Med sina regelmässiga uppträdanden tillhör den sedan 2010 även i Wismar den stående väletablerade storheten som är det nordtyska kulturlandskapet. Från den 24 september i år gästar de klangfulla NDR-konserterna återigen världsarvsstaden Wismar.

Med ”Stromfest“ från den 8 till den 11 september tystar Warnemünde sommaren med festligheter. Besökarna får uppleva färggranna marknader i maritim atmosfär längs Alter Strom, Warnemündes promenadstråk. Musikaliskt presenterar Shanty Chöre traditionella sjöfartssånger att gunga med i. Till den s.k. drakfestivalen, som inträffar under helgen, kan var och en ta med sig sin egen pappersfågel, eller se på hur proffsen gör sina. Höjdpunkten på festdagen är fyrverkeriet under lördagskvällen.

När – som under varje lördagsnatt i september – kyrkor och kloster, valv och gavelhus, vindar och gårdar öppnar sina dörrar och portar från 19:00 till midnatt, förvandlar sig Stralsunds Gamla stan och hamnö återigen till en stor scen. Rock, pop, blues folk, swing, gospel och klassisk musik ljuder i natten. Dans, teater, artisteri, komedi och travesti ger löfte om intrycksfulla upplevelser. Filmvisningar, föredrag, utställningar och guidade turer bjuder på spännande inblickar.

I Greifswald är romantiken hemma – inte bara med anledning av den pittoreska Gamla stan eller stadens läge vid seglar-rivieran Greifswalder Bodden, utan framför allt för att Casper David Friedrich, den mest betydelsefulla målaren inom romantiken, år 1774 beskådade världens ljus här. Denna höst samlas dessutom några gamla kollegor till Friedrich i Pommersches Landesmuseum, det pommerska statsmuseet. Där hägrar temat: danskarna kommer! Från den 27 augusti till den 27 november i år kommer man i Greifswald att kunna betrakta verk från den köpenhamnska konstakademin. Akademin räknades under 1800-talet som en av de trendigaste. Även Caspar David Friedrich tog sina första, stapplande konstnärliga steg i Köpenhamn.

Efter ett särdeles framgångsrikt sommarprogram påbörjar ”die Theater und Orchester GmbH” tillsammans med Neubrandenburgs filharmoni sin nya säsong den 15 september. Höjdpunkter utöver de månatliga filharmoniska konserterna är de populära konsertnätterna med den tidigare chefsdirigenten Stefan Malzew. Också den äldsta teatern i Mecklenburg, das Neubrandenburger Schauspielhaus, erbjuder en bred repertoar i form av pjäser och musikteater.