Mecklenburg-Vorpommern städer frestar med resor till svunna tider, maritima arrangemang och skapar nyfikenhet på landskapets levande historia. Och gemensamt för dem alla är kärleken till hemorten.

I april 2017 går Greifswald in i sin huvudsäsong med ett flertal arrangemang som den traditionella ”skeppshalningen” där ett antal män med ren muskelkraft förflyttar segelskeppet Weiße Düne från dess vinterkvarter i Greifswalds museumshamn via floden Ryck ut till Östersjön. Under den traditionella gaffelriggningen som går av stapeln den tredje helgen i juli (14-16 juli 2017) sätter runt 40 historiska arbetsfartyg och traditionsfartyg segel. När de passerar Wiecker Brücke presenteras skeppen och deras besättningar. Seglatsen ut på Östersjön leds av stadens maritima ambassadör, skolskeppet Greif.

Från den 18 mars till den 2 april går den traditionella Wismarer Heringstage av stapeln där syftet med arrangemanget är att lyfta fram sillen och dess stora ekonomiska betydelse för befolkningen, med traditioner som sträcker sig ända tillbaka till 1000-talet. Förr i tiden lade Wismar-fiskarna sina nät utanför Sveriges sydkust, sedan saltades fångsten in och såldes runt om i hela Europa. Arrangemanget inleds med att man steker nyfångad sill på torget. Under de följande dagarna serverar gastronomin i och omkring hansastaden Wismar sina gäster olika specialiteter med sill.

Hur såg egentligen livet vid hovet ut? Schwerins slottsfest tar med sina besökare på en festlig tidsresa från det nya årtusendet tillbaka till 1800-talet. Med pompa och ståt firas slottets över 150-åriga historia den 17 juni 2017 med bland annat storhertigliga audienser, historiska påklädningsscener och intressanta fakta om hemliga solfjäderskoder och höjdpunkten i hela arrangemanget är det vackert upplysta sagoslottet själv! Det som en gång i tiden var slavernas borg är idag det förmodligen vackraste parlamentssätet i landet och den 18 juni 2017 ger Mecklenburg-Vorpommerns parlament hugade besökare möjligheten att ta en blick bakom delstatspolitikens kulisser.

Under arrangemanget Hanse Sail från den 10-13 augusti 2017 lägger en imponerande flotta traditionsseglare till i Rostocks och Warnemündes hamnar. Missa inte chansen att gå ombord och själv uppleva den mytomspunna sjömansromantiken. På medeltidsmarknaden och i piratstaden kan du bege dig ut på en resa till svunna tider. Upplev hur seglareliten kämpar mot varandra till havs under den 80:onde Warnemünde-veckan från den 1-9 juli 2017. På land invigs sommarfesten med det traditionella festtåget ”Niege Ümgang” med folkdräktsklädda dansare och shantykörer.