Det är i synnerhet turister från grannländerna som ser folkfesterna som ett gyllene tillfälle att besöka Tyskland, enligt IFT. Evenemangen i Nordrhein-Westfalen lockar många gäster från Nederländerna, franska turister gillar att festa i delstaterna Saarland, Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg medan österrikare och tjecker främst reser till Bayern.

Nästan var femte besökare på Oktoberfest i München kommer från utlandet och sammantaget besöks tyska folkfester enligt IFT:s undersökning av cirka 5,25 miljoner utländska turister varje år. Bland de tysklandsresenärer som lägger särskild vikt på tradition och historia vid val av destination ligger spanjorerna i topp med 42 procent följda av amerikaner (30 procent), brasilianare och kineser (vardera 28 procent) samt svenskar och britter (vardera 26 procent). Traditionsrika evenemang med inslag av folkmusik är mycket populära bland långväga gäster: 16 procent av de kinesiska turisterna, 15 procent av indierna samt vardera 12 procent av brasilianarna och amerikanerna besöker gärna traditionella folkfester och evenemang.

Tysklands folkfester har uppstått av helt olika orsaker: Till exempel som kyrkovigningsfest (Kirmes), för att fira tilldelning av stads- eller marknadsrättigheter eller som årlig höjdpunkt för den traditionella skyttekulturen. Julmarknaderna runt om i Tyskland har vunnit stor popularitet och återspeglar regionernas seder och traditioner kring advent och jul.

Oktoberfest i München vars tradition går tillbaka till år 1811 är den största folkfesten i världen och lockar cirka 6,3 miljoner besökare varje år. Men även i Nordtyskland går det festligt till: Bremer Freimarkt med 4,0 miljoner besökare  och Hamburger Dom även den med 4,0 miljoner besökare visar att de gamla hansastäderna också kan fira. De allra äldsta folkfesterna som till exempel Lullusfesten i Bad Hersfeld eller Liborifesten i Paderborn omnämns i handlingar daterade till 800-talet. Bland de moderna evenemang som har utvecklats till stora folkfester räknas Kulturens karneval i Berlin och Museumsuferfest i Frankfurt am Main.