Miniatyrutställningen Miniatur Wunderland i Hamburg är den nya ettan på listan över de 100 mest populära sevärdheterna i Tyskland bland resenärer. Plats två belägger gamla stan i Heidelberg samt Schloss Heidelberg och plats tre gick till förra årets vinnare nöjesparken Europa-Park Rust.

Sedan 2012 har Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) frågat utländska besökare på hemsidan www.germany.travel om deras favoriter bland Tysklands sevärdheter. Undersökningen är formad som en öppen fråga där användaren kan ange vilken sevärdhet som helst. Resultaten redovisas sedan i en årligt återkommande topp 100-lista. Från mars till augusti 2016 deltog fler än 40 000 besökare från 66 länder i omröstningen på webbplatsen.

Petra Hedorfer, styrelseordförande för Deutsche Zentrale für Tourismus, förklarar:

– Sevärdheterna som placerat sig på topp 100-listan hör också till de mest frekventerade områdena på vår onlineportal www.germany.travel. Detta bekräftar att denna typ av ranking är av betydelse när utländska turister planerar sin vistelse i landet. Många av resmålen på topp 100-listan ser sin placering som en kvalitetsmärkning och använder den aktivt i sin internationella marknadsföring av resmålet och genererar därigenom ytterligare uppmärksamhet.

Miniatur Wunderland Hamburg GmbHPå första plats ligger Miniatur Wunderland i Hamburg. Den största modelljärnvägen i världen invigdes 2001 med detaljerade representationer av centrala Tyskland och Harz samt en ICE-linje med 130 tåg. Samtidigt skapades den fiktiva staden Knuffingen som med sina 90 omkringkörande bilar representerar de sydtyska biltillverkarna. 2011 fick Knuffingen sin egen kommersiella flygplats med en flotta på 40 flygplan som startar och landar. Under 15 år har Miniatur Wunderland växt i takt med att nya världar lagts till och det senaste tillskottet är Italien som sträcker sig över hela 190 kvadratmeter golvyta.

Slottet och Gamla stan i Heidelberg räknas sedan många år till favoriter i rankingen och klättrade under 2016 upp från fjärde till andra plats. Förra årets vinnare Europa-Park Rust hamnade även i år på pallen med en tredjeplats. Andra attraktioner som traditionellt sett ligger bland de tio högst placerade är slottet Neuschwanstein, gamla stan i Rothenburg ob der Tauber, Bodensjön med ön Mainau och världsarven Klosterinsel Reichenau och katedralen Kölner Dom. Nytillskott i gruppen är det kungliga slottet Residenzschloss Mannheim, katedralen Ulmer Münster och gamla stan i Dresden med sevärdheterna Frauenkirche och Zwinger.

Till de 100 mest populära turistmålen i Tyskland har besökarna röstat fram byggnader, historiska platser, naturlandskap, idrottsplatser och fritidsparker tillika traditionella evenemang och upplevelser. På topp 100-listan är hela Tyskland representerat och listan är ett bevis på vilken mångfald av resmål Tyskland har att erbjuda internationella turister.