Tesch Löhrer Berg 2016 är ett perfekt sommarvin med rik och mjuk karaktär och fin mineralitet som med fördel avnjuts till fisk eller skaldjursrätter.

Druvorna till det här vinet kommer från en enda vingård och har fått namn efter platsen Löhrer Berg som betyder ”tomt berg”. Sedan 1600-talet har endast riesling odlats på den här jorden och Löhrer Berg är Nahes äldsta reslingplantering samt vinhuset Teschs centrala odlingsplats. Vingården kom till tack vare en biskop som i efterdyningarna efter det 30-åriga kriget delade ut jord till bönderna i området. Storleken på plottarna var beroende på hur många barn varje familj hade och enda motkravet var att jorden endast fick planteras med riesling.

Trots att Nahe till ytan är en av Tysklands större vinproducerande regioner med över 4 200 ha odlingar, är det kanske landets minst kända vinregion. Efterkrigstidens massproduktion och bulkvinsframställning har gjort att området haft svårt att hävda sig men idag har Nahe återhämtat sig och regionen har idag, tack vare seriösa och kunniga producenter, ett mycket gott rykte bland kännare och konsumeter.

I Nahe produceras idag framförallt riesling av hög kvalitet. Tack vare områdets forntida vulkanitet är jordarna starkt varierade och Nahes viner varierar också mycket stilmässigt. I Löhrer Berg i Langenlonsheim där druvorna till Tesch Lörer Berg odlas består jordmånen av torra, grusiga, sluttande lerjordar. Rankornas djupa rotsystem och gamla stockar ger rieslingvinet stor karaktär med friska äppeltoner, citrus och en tydlig mineralitet.