I skuggan av ett krig är en berättelse om den vanliga, opolitiska människan i Tyskland före, under och efter andra världskriget (1933-1948). De som ville leva ett tryggt, bra liv och skapa en framtid för sina barn.

Romanen berör också frågan om den kollektiva skuld som det tyska folket utsattes för efter krigsslutet. Den illustrerar vidare hur ”en värld går förlorad” för den enskilda människan (liksom för miljoner andra) – något som ett krig alltid för med sig.

Christine Henrich är född i Berlin men uppvuxen i Skåne. Hon är läkare till yrket och har arbetat som reumatologspecialist i Stockholm och Sörmland men bor numera i Malmö. Vid sidan om läkarverksamheten har hon ägnat sig åt måleri och skrivande. I skuggan av ett krig är hennes debutroman.

I skuggan av ett krig utspelar sig på trettio- och fyrtiotalet i Berlin, Västtyskland och Skåne. Svenska Elisabet träffar läkaren Paul i Berlin. De förälskar sig, gifter sig och får två barn. Sorger som sjukdom och otrohet drabbar dem, men när kriget kommer närmare, tätnar också hoten. Bombnätter, skyddsrum och rädsla driver Elisabet och barnen ut på landet till Pauls släktingar. Paul blir kvar i Berlin på grund av sitt arbete och först vid krigsslutet kommer han ut till familjen på landet.

Under ockupationen upplever de kärva tider, men när Elisabet har möjlighet att återvända till barndomshemmet i Sverige tillsammans med barnen, lämnar hon Paul övertygad om att det är för en begränsad tid. Så blir det inte. Kampen för att bygga upp en ny tillvaro är svår och motgångar hopar sig. Kan deras relation överleva strapatser i det förgångna, en lång tid isär och ovisshet inför framtiden?